Kenia, februari 2015

Het is onderhand toch een beetje thuiskomen als we in Kenia zijn en de projecten af gaan. Uiteraard hebben we de lopende projecten weer bezocht. We zijn ook weer een nieuw project gestart.
De Makobe school is een lopend project, waar we al langere tijd bij betrokken zijn. Op deze tuin lopen Titus, als leerkracht, en George, als tuinman.


We hebben gezien dat ze een goede productie gehad hebben het afgelopen jaar. Waar ze dringend behoefte aan hebben is water (wie niet in Afrika?), zodat ze waarschijnlijk eerder met de productie kunnen beginnen, maar na de regentijd in ieder geval langer door kunnen produceren.
Dit kunnen we doen door de aanleg van een bassin van ±200 m² waar we al het water van de gebouwen op kunnen vangen. Het water van de gebouwen kunnen we opvangen door zgn. roofcatchment. Als dit bassin er is, kunnen we er een pomp in hangen en door middel van drip-systeem water geven in de groentetuin.
Verder hebben we de Kwale School bezocht. De tuin heeft afgelopen periode wel geproduceerd en de fruitbomen die we toentertijd geplant hebben, geven nu veel vruchten. Ook hier is water een groot probleem.

Over water gesproken, in de eerste (grote) regentijd, van begin maart tot half mei, valt er heel veel water (ongeveer 2/3 van het totaal).
In de tweede (kleine) regentijd in november valt dan de rest. In totaal valt er gemiddeld iets meer regen dan in Nederland.

De school in Samburu hebben wij niet bezocht, maar de rest van de bezoekende groep wel. Zie de nieuwsbrief, verslag van Iepe Roosjen.
Ook deze tuin heeft nog steeds onze aandacht.

Nieuw project is Diani Children’s Village.
Dit is een weeshuis, mede opgezet door Yvonne Matiba, onze contactpersoon in Kenia met wie we veel dingen samen doen.
Zij heeft ons gevraagd wat structuur aan te brengen in de bestaande groentetuin. Tuinman Swaleh had al het een en ander staan aan tomaten en sukumawiki. Hij heeft wel de beschikking over water. We hebben hiervoor een betere sproei installatie aangeschaft, zodat hij minder tijd kwijt is met het sproeien van de groentetuin.
Ik ben zelf ook nog even aan de slag gegaan om Swaleh te helpen, maar ik moet wel zeggen dat het temperatuur verschil (winter in Nederland, 35º in Kenia) wel heel erg groot was. Dus toch vrij snel uitgeput. Hierna in de schaduw instructie gegeven aan Swaleh en z’n college Ali, aan de hand van ons handboek “groente telen in Kenia”.
Verder met collega’s veel overlegd over hoe en wat te doen in Kenia. Er is heel veel te doen en er is ook heel veel geld nodig. Weet zeker dat al het geld direct in Kenia geïnvesteerd wordt in alle projecten die we als stichting tot nu toe gedaan hebben.

We hebben de scholen gevraagd om ons via e-mail op de hoogte te houden met foto’s en verslagen. Dit gebeurt ook met regelmaat, zie hieronder een selectie.

De eerst mail is van Diani Children’s Village, daarna een mail van de Makobe School.

Hartelijke groeten Patrick en Lidy van Wieringen